Cis pospolity

Cis pospolity - Taxus baccata to gatunek wiecznie zielonego iglastego drzewa lub dużego krzewu z rodziny cisowatych. Naturalnie występuje w Europie, w Azji zachodniej (aż po Iran) oraz w północnej Afryce. To roślina wolno rosnąca, długowieczna (osiąga ponad tysiąc lat), rosnąca na różnych glebach i w różnych warunkach słonecznych. Po okresie ograniczania zasobów związanych z nadmierną eksploatacją i niszczeniem siedlisk, obecnie gatunek jest w ekspansji. Jest wszechstronnie wykorzystywany – jako roślina ozdobna, lecznicza i dostarczająca wartościowego drewna.

Zarówno formy krzewiaste, jak korony drzew wolno rosnących, mają kształt nieregularny. Cis pospolity Kora jest czerwonobrązowa, cienka, na starszych pniach i konarach łuszczy się płatami. Igły na górnej stronie są ciemnozielone i błyszczące, pod spodem zaś jaśniejsze lub żółtawe, miękkie, rozłożone płasko (jedynie na pędach pionowych rosną dookoła). Jest dwupienny. Niepozorne kwiaty pojawiają się w kwietniu. Nasiona jajowate, brązowawe, otoczone czerwoną, niedomkniętą na szczycie mięsistą osnówką. Sprawiają wrażenie owoców i tak są powszechnie określane.

Cis pospolity dobrze czuje się w cieniu i półcieniu (dobrze znosi niedostatek światła), jego odmiany akceptują stanowiska słoneczne. Rośnie na średnio żyznym, wilgotnym i wapiennym podłożu. Nie toleruje gleb suchych i podmokłych, a także kwaśnych. Najlepiej czuje się w rejonach o łagodnym, wilgotnym klimacie, więc u nas w surowe zimy może przemarzać.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w tutaj    Zamknij